Vestea extraordinară despre noua tulpină COVID care sperie planeta. Ce au descoperit cercetătorii
Pe frontul pandemiei, specialiști ai Uniunii Europene au venit cu informații extrem de importante despre cum vor evolua lucrurile. Conform acestora, vaccinurile sunt extrem de importante. Și nu doar pentru acum.
Experți UE susține că vaccinurile împotriva COVID-19, dezvoltate până în prezent, sunt eficiente şi împotriva noii tulpini SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie. Totodată, nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Câteva cazuri sporadice au fost deja confirmate în afara Marii Britanii.
Prima măsură majoră, față de anunțul din Marea Britanie, a venit din partea statelor membre UE ca Belgia, Olanda, Italia, dar și România, care au anunțat suspendarea zborurilor din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic. Franţa a oprit complet pentru cel puţin 48 de ore transportul de persoane şi mărfuri dinspre Marea Britanie, inclusiv transporturile rutiere, maritime şi feroviare.
Când ajunge primul vaccin în România?
”Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 va transmite în direct pe 27 decembrie imaginile cu primul român vaccinat împotriva SARS-CoV-2”, a declarat pe 20 decembrie col. dr. Valeriu Gheorghiță. Șeful comitetului a mai spus că s-a discutat cu președintele Klaus Iohannis varianta ca șeful statului să fie primul român vaccinat, dar s-a ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca acesta să fie un cadru medical.
„Lucrurile trebuie privite într-o normalitate. Nu trebuie să creăm spectacol. Sigur că este un moment istoric. Omenirea se află la mai bine de 100 de ani de la pandemia extrem de gravă care a făcut milioane de victime, pandemia de AH1N1, din 1918, Gripa Spaniolă. (…) Oamenii vor vedea o speranță care ne creează o premisă de a ne reîntoarce la normalitate și la viața noastră (…) și ne dorim ca acele materiale și acele imagini să fie de normalitate.”
col. dr. Valeriu Gheorghiță